Blog

Portfolyonuzu Hazırlarken Aklınızda Bulundurmanız Gereken Bazı İpuçları

Eğer hala okumadıysanız aşağıya ilk olarak okumanız gerektiğini düşündüğüm blog yazılarımın linkini koyuyorum. Lütfen ilk fırsatta blog yazılarını ziyaret ederek okuyun. Nasıl başlayacağınız hakkında bir fikir sunacağını düşünüyorum.

Amerika’da Mimarlık Yüksek Lisansı Yapmak için nasıl hazırlanmalıyım? Gerekli belgeler nelerdir?

Amerika Mimarlik Yüksek Lisans basvuruları için basarılı bir Portfolyo nasıl hazırlanır?

Amerikada Mimarlık Yüksek Lisansına kabul almak için niyet mektubu nasıl yazılmalı?

Portfolyo Nasıl Hazırlanır?

1- Olusturdugunuz bütün maketlerin ve projelerin birden fazla fotografını çekin. Farklı açılardan ışık yansıtarak modelin nasıl görüntüğünü test edin. En doğru ışık(ları) yakaladığınızda fotoğraflayın ve böylece seçeneklerinizi çoğaltmış olacaksınız. Bu çektiğiniz fotoğraflar içinden portfolyonuza koyacağınız resimleri seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta arkada görüntüyü bozan bir öğe olmaması. Kesinlikle temiz bir kalitesi olması gerekiyor. Arka planını kendiniz, siyah foam yada card board kullanarak oluşturabilirsiniz. Asağıya örnek olarak kendi projemden bir resim ekliyorum.

2- Portfolyonuza maketi bulunmayan projelerinizin görsellerini kesinlikle eklemeyin. Çok mükemmel, kimsede bulunmayan bir “draft” yeteneğiniz bulunuyor olabilir ama soyut, elle tutulur bir şeyin verdiği mesajı göz ardı ederseniz, oluşturduğunuz çizimleri nasıl gerçek bir yapıya dönüştüreceğinizi bilmediğiniz anlamına gelir!

3- Eskiz, eskiz eskiz! Portfolyonuzun en en ve en onemli öğesi yarattığınız el çizimleridir. Unutmayin ki şuanda bulunduğumuz dijital cağ sayesinde her kes sizin bildiğiniz programları öğrenip, sizin gibi dijital çizimleri aynı kalitede oluşturabilir fakat herkes elleriyle çizemez. Bunu portfolyonuzda bulundurmanız sizin tam anlamiyla bir “craftsman” olduğunuzu gösterir. Bunun yanı sıra eskiz ile çalışmak farklı şekillerde olan daha önce düşünülmemiş bina şekillerine, konseptlerine ve çizgilerine ulaşmanızı sağlar. Ayrıca unutmayin ki bu bilgisayar ekranına bakarak asla mumkun olamaz. El, kalp ve fikir üçlüsü burada ortaya çıkar.

4- Seçtiginiz portfolyo boyutları ayrıca düşünülmesi ve üniversitelere göre araştırılması gerekmekle beraber çok büyük olmayan ve kolayca göz gezdirilmeye uygun olan bir boyutta olmalıdır. Standard bir portfolyo boyutu genel olarak 8.5″x 11″ dir, çünkü bu size öğelerinizi birbirine cok sıkıştırmadan dağıtmanızı sağlar ve sayfa tasarımınız için gereken geniş alanı sağlar. Ben kisisel olarak 6″ x 9″ tercih ediyorum. Cünkü yan yana 12″x 18″ boyutuna ulaşıyor. Bu boyutu izleyerek bir portfolyo tasarlarsanız hemen hemen bütün üniversitelerin istediği portfolyo boyutuna hiç zorluk çekmeden uyarlayabilirsiniz. Bu arada Harvard School of Design da 12″x18″ öneriyor;)

5- Her sayfaniza, ayni yerde olmak uzere sayfa numaraları eklemeyi unutmayın.

6- Portfolyonuza en güçlü projenizle başlayıp diğer en güçlü projeniz ile bitirin. Unutmayın yüksek lisans başvurunuzu inceleyecek olan komite üyeleri sizin aylarınızı verip hazırladığınız portfolyonuza sadece ve sadece 15 dakika bakacaklar. Fazlası yok hepsi bu. O yüzden en çok hatırlayacakları projeler ellerine aldıklarında baktıkları ve kapatırken baktıkları proje olacaktır.

Arkadaşlar portfolyonuza başlamak için en dogru zaman şuan. Herkes otururken siz çalışırsanız başarıya ulaşırsınız.

Bütün sorularınızı, yorum ve goruslerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.

Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere!

-Portfoliocracker

Join Archipedy to access all blog content. It is free! JOIN NOW

learn architecture online
“My first thought was, who am I to teach?”

– Mary Kate McDevitt, Skillshare teacher with 50,000 students

WATCH VIDEO

error: Content is protected !!